Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Több folyó vízszintje jelentősen nőtt a vasárnap reggel óta lehullott csapadék hatására, a további esőzések miatt árhullámokra lehet számítani a következő napokban - közölte az Országos Vízügyi - Start - tuti oldalak magazin
részletek »

OVF: több folyón is árhullámok várhatók

Kezd a Start Tutilapokon és magazinban a böngészést! Általános magazin, ahol a legtutibb és legfontosabb híreket olvashatod. Cikkek és érdekességek minden témában.
Start - tuti oldalak magazin
Itt vagy: Start - tuti oldalak magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
OVF: több folyón is árhullámok várhatók
OVF: több folyón is árhullámok várhatók
Több folyó vízszintje jelentősen nőtt a vasárnap reggel óta lehullott csapadék hatására, a további esőzések miatt árhullámokra lehet számítani a következő napokban - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel.
A közlemény szerint Magyarország területén és a külföldi vízgyűjtők közül a Sajó-Hernád és a Bodrog vízrendszerében nagy területen jelentős mennyiségű csapadék hullott, általában 15-35 milliméternyi, de helyenként elérte a 35-55 millimétert is.

Kiemelték: a jelenlegi számítások szerint a következő hat napon főképp a Sajó-Hernád vízrendszerében várható igen jelentős esőzés, amely a leginkább a Hernád felső vízrendszerét érintheti. A folyón akár jelentősebb, másod- vagy harmadfokú készültségi szintet elérő árhullám is kialakulhat. Szintén a készültségi szintet elérő árhullám várható a Sajón és a Taktán, de annak mértéke várhatóan nem jelentősen haladja meg az elsőfokú készültségi szintet.
Hirdetés

A Duna teljes magyarországi szakaszán folytatódik a vízszint emelkedése, de a következő tíz napban nem várható, hogy a víz elöntené a rakpartokat - írta az OVF.

A közlemény szerint vasárnap délelőttől éjfélig a Rába vízrendszerének osztrák részén területi átlagban 50 milliméternyi csapadék hullott, ennek következtében jelentős vízszintemelkedések alakultak ki. Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai szerint az árhullám Szentgotthárdnál (hétfőn napközben) és Körmendnél (kedd reggel) is a harmadfok közelében fog tetőzni.

A péntek reggelig lehulló újabb csapadék ismételten vízszintemelkedéseket fog okozni a Rába vízrendszerén, de - az OVF szerint - az újabb árhullám várhatóan a korábbi tetőző értékek alatti maximális vízállással folyik le. Szentgotthárdnál várhatóan első-, Körmendnél pedig másodfok körüli tetőző értékek várhatók. A Rába középső és alsó szakaszain fokozatosan egymásra torlódó árhullámok együttes hatására első fok körüli vízszint alakulhat ki.

A csütörtök-péntekre várható további nagy mennyiségű csapadék hatására a Murán újabb árhullám várható, a Dunán is folytatódik a vízszintek emelkedése. A Murán Letenyénél az árhullám tetőzése szerda estére várható a másodfokot megközelítő vízszinttel.

A legfrissebb előrejelzések szerint a Rába vízrendszerén továbbra is marad a változékony időjárás és a következő hat nap mindegyikén várható több-kevesebb csapadék. A legtöbb eső csütörtökre várható, ekkor az említett területeken a napi csapadék területi átlaga elérheti a 20-30 millimétert is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a héten várható sok eső mellett többször megerősödik, néhol viharossá is fokozódik a szél. A hőmérséklet a hét folyamán helyenként 20 Celsius-fokig emelkedhet, de lesznek olyan területek, ahol csak 10 fokig melegszik a levegő.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - OVF, árhullámok, folyó, csapadék
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-05-13 08:54:34
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü